De digitale wereld voor iedereen

Nederland telt zo’n 3 miljoen mensen met een beperking. Deze grote groep omvat niet alleen mensen die blind, doof of fysiek beperkt zijn, maar ook mensen die laaggeletterd, autistisch, zwakbegaafd of gevoelig voor prikkels zijn. Denk daarnaast aan ouderen die online hun weg maar moeilijk kunnen vinden, al zijn er zeker ook jongeren die daar moeite mee hebben. 

Wij vinden dat iedereen goed moet kunnen meedoen in de maatschappij, en dat openbare voorzieningen toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Daar horen websites ook bij! Iedereen moet makkelijk gebruik kunnen maken van het internet. Daarom is digi-toegankelijkheid zo belangrijk.

Verplichtingen voor overheidsinstanties

Sinds september 2020 moeten overheidswebsites voldoen aan de eisen voor digitale toegankelijkheid. De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) om precies te zijn. In een toegankelijkheidsverklaring die zij publiceren op iedere website waarvoor zij verantwoordelijk zijn, zijn ze verplicht aan te geven in hoeverre de website al aan deze eisen voldoet. Daarnaast moet hierin worden aangegeven welke stappen de instantie neemt om de digi-toegankelijkheid te waarborgen en te verbeteren. 

Van design & techniek tot content

Bij digi-toegankelijkheid denk je misschien al snel aan de techniek die achter een website zit. Maar een toegankelijke website gaat verder dan alleen dat. Design en content zijn essentieel; van de juiste structuur en gebruikersflow, tot contrastkleuren en de juiste plek van call-to-actions. 

Bij Pixelheads zijn we ons erg bewust van het belang van digitale toegankelijkheid en het op een goede manier toepassen daarvan. Functies als een contrastknop of met je toetsenbord makkelijk kunnen navigeren door een site, broodkruimels en natuurlijk steengoede code zijn nog maar enkele voorbeelden van hoe je een site op technisch gebied toegankelijk maakt. En daar stop het niet! Denk bijvoorbeeld ook aan het ondertitelen van video’s, het plaatsen van makkelijk begrijpbare teksten en het toevoegen van omschrijvingen bij de afbeeldingen.

Aanpassingen voor bestaande sites

Steeds vaker krijgen we de vraag van opdrachtgevers of wij hen willen helpen bij het digitaal toegankelijk maken van hun site. En dat doen we natuurlijk graag. Zo gingen we voor binckhorstbereikbaar.nl aan de slag met een toegankelijkheidsanalyse en zetten we de eerste stappen richting een digi-toegankelijke site. We optimaliseerden bijvoorbeeld de toetsenbordnavigatie, ontwikkelden een contrastfunctie, voegden broodkruimels toe zodat je makkelijk kunt zien waar je je in de site bevindt, maakten duidelijk welke links een externe website openen en nog veel meer.

We helpen je graag!

Benieuwd hoe digi-toegankelijk jou website is? Wil je weten met welke quick wins jouw website al grote stappen maakt richting digitale toegankelijkheid? Of welke stappen er gemaakt moeten worden voor een volledig toegankelijke site? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag.

Meer informatie over digitale toegankelijkheid?